Baka dravbröd
Vi säljer drav som kan användas för att baka gott, näringsrikt och saftigt bröd. Drav är en restprodukt från bryggningen – dvs krossade maltkorn som blir över vid lakningen.
Vi säljer fryst drav. Påsarna passar för att t ex baka enligt receptet nedan (men självklart kan man själv experimentera). Ibland säljer vi även sekunda öl som kan användas till bakning.
Recept – Dravbröd
12 dl drav
10 dl degvätska; helst öl (3 flaskor) eller vatten
2 x 50 gr jäst
8 msk honung
8 dl grahamsmjöl
12 dl rågsikt
10-12 dl vetemjöl
4 tsk salt
Värm degvätskan och draven. Smula sönder jästen och lägg i salt samt honung. Lös upp jästen. Häll på degvätskan med drav i. Tillsätt mjöl tills degen är lagom i konsistens.
Jäs i 40 minuter. Baka ut frallor. Jäs i 40 minuter. Grädda i 200 grader i cirka 15-20 minuter.
Njut tillsammans med en god öl och ett lokalt pålägg som ost eller kallskuret.