Öl till julmaten – tips

Julens utbud 2022 – tips. Klicka för större bild.

Vår allra främsta julöl är vår mörka ale, Wermlands Vinter (starköl, mörk ale) och Wermlands Julöl 2,2% (mörk lättöl). Utöver det gör vi en gammaldags julmust med måttlig sötma och kolsyra, Wermlands Julmust.  

Ett julbord kräver minst en ljus och en mörk dryck. Och då kan man välja alkoholfri dryck, folköl eller starköl – eller en blandning.

Ett julbord är också ett ypperligt tillfälle att prova flera olika sorters öl. Här följer lite tips.

Före julbordet kan det passa med en Gin & Tonic, t ex färdigblandade GTING.

Julbord och öl

Ett idealiskt upplägg för julbord är ju att göra som förr i tiden – ta gott om tid på sig, njuta av varje del av julbordet i tur och ordning – och då också tillåta sig att växla dryck någon/några gånger. Man kan med fördel ställa fram flera sorters öl på bordet i ett 6-pack (säljs av oss).

Enligt tradition består ju julbordet av många turer (helst sju!):

Första turen är traditionellt sill och ägg. Sill kräver helst en lager, såsom Wermlands Lager & Wermlands Maibock eller en pilsner såsom Wermlands Pilsner.  Till ägg passar Wermlands Hefe-Weissbier.

Andra turen är fisk. Löjrom och laxar passar till lager men även till en ale med en del beska såsom Wermlands Pale Ale.  

Tredje turen är kallskuret med skinka och leverpastejer. Till julskinkan passar en besk öl eftersom sälta sänker beskan. Wermlands IPA har kraftig beska, Wermlands IPA rel 2.0 har även lite citrustoner. 

Till lutfisken passar en brown ale såsom Wermlands Vinter  

Fjärde turen är det varma. Till revbensspjället, den varma maten och feta korvarna gör sig en mörkare ale fint, såsom Wermlands Vinter . Den är också god till Janssons frestelse. Till köttbullarna passar Wermlands Lager och även Wermlands Maibock.

Femte turen är ostar. Mörka öl passar också galant till hårda ostar. Wermlands Vinter  kan med fördel sparas och njutas till mögelost och godisbordets chokladfudge (det sistnämnda hör till sjunde turen). Till smakrika hårda ostar passar en Wermlands IPA eller en Wermlands Lager eller en Wermlands Maibock. Den som gillar fruktig beska kan även prova Wermland SWIPA till hårdostar.

Sjätte turen är desserterna. En chokladtårta eller brownies utan bitterhet passar till Wermlands Vinter.

Sjunde och sista turen är godisbordet och då kan man fortsätta att njuta av mörka öl såsom Wermlands Vinter. Även till nötter passar Wermlands Vinter finfint. Och där var julbordet slut:)

De som kör bil kan med fördel dricka Wermlands Alkoholfria 0,5% (en alkoholfri lager utan beska), Wermlands Bruksöl 2,2% (en lättöl av ale-typ med fin beska) Wermlands Julöl 2,2 (en mörk folkölsale) eller Wermlands Julmust (en gammaldags must som är mindre söt och har måttlig kolsyra och som passar fint istället för mörk öl.)

Wermlands Lager och Wermlands Bruksöl 2,2% (lättöl) passar bra till sillen.