Riksdagspolitiker på besök

Måndagen den 14 mars besökte Värmlandsbänken med Lars Mejern Larsson och Mikael Dahlqvist Wermlands Brygghus för att diskutera villkoren för de svenska hantverksbryggerierna. Småbryggerierna är nämligen en tillväxtmarknad som just nu kvävs i sin linda.

Antalet små bryggerier har mångdubblats senaste decenniet, men bryggerierna förblir små eller växer långsamt. Konkurrensen från utlandet och från de största svenska bryggerierna är stenhård och allt fler hantverksbryggerier lägger nu ned verksamheten. Redan har två Värmländska bryggerier försvunnit från marknaden under senaste året.

Största anledningen till detta är kraftiga stordriftsfördelar. Det kostar småbryggerierna ca 3 gånger så mycket att producera en liter öl jämfört med de stora bryggerierna. Till detta kommer Systembolagets påslagsmodell, som ytterligare höjer prisskillnaden mellan hantverksöl och industriölen, samt storbryggeriernas konkurrensbegränsande bryggeriavtal med krogar som kraftigt begränsar småbryggeriernas möjlighet till försäljning.

Det finns dock en bra lösning på att komma tillrätta med en del av denna snedvridning av marknaden, nämligen att införa en lägre alkoholskatt för småproducenter. En lösning som är sanktionerad av EU och implementerat i alla EU länder förutom Spanien och Sverige, men även i Norge, Storbritannien och Island. 

Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier har tagit fram en modell på hur detta ska kunna implementeras även i Sverige. En modell där vi med enkla metoder kan skapa lönsamhet, nyanställningar och ett fantastiskt ölutbud i hela Sverige. Något som även gynnar besöksnäringen runt om i landet, inte minst i glesbygd.

Läs mer om Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggeriers förslag till differentierad alkoholskatt här https://www.sverigessmabryggerier.se/en-differentierad-alkoholskatt/

Lars Mejern Larsson, Kjell-Arne Edvinsson, Hans Skan och Mikael Dahlqvist