Ölmarinad

I öl finns lätt syra och ett enzym. Dessa två tillsammans gör kött mört. Även fisk passar bra att marinera i öl. I det här fallet gör syran fisken fastare, på så sätt håller den ihop lite bättre på grillgallret. En ölmarinad förhöjer smaken; kyckling, fisk och skaldjur får en lätt och fräsch citruston när man använder ett ljust lageröl. Rött kött blir fylligare i smaken av en mörk öl såsom stout eller mörk ale.

Kyckling och rött kött marineras med fördel över en hel natt, medan fisk och skaldjur bara behöver några timmar.

  • 1 dl öl (ljus lager till fisken, mörk ale eller stout till köttet)
  • 1⁄2 dl olja
  •  Färska kryddor som t ex ingefära och chili (du kan också använda timjan eller andra färska örter)
  •  Gärna vitlök, eller lök
  •  Salt

När du grillar kan du hälla lite öl på grillkolen också för att ytterligare förstärka smakerna.