Grillsallad, varmrökt fläskfilé, lingonketchup

Gkulinarikas_matrillsallad
Matig grillsallad som landar rätt till alla typer av grillat, inte minst korv, med sin goda pepparrotsmak. Salladen står sig några dagar i kylen och går bra att förbereda dagen innan servering. På Wermlands brygghus lagade Bibbi Kringlund på Kulinarika denna grillsallad och serverade till Hemgårdens varmrökta fläskfilé med lingonketchup. Maten gifte sig fint med Wermlands Premiärbrygd som är en ale med lite mer trumvirvel på beskan. Säkert noterade ni den lilla flörten mellan ölens kådadoftande ton och smakportionens skogsdoftande lingonsås.
Som tillbehör till korv räcker receptet till  20-25 korvar eller 12 personer på buffé.
500g rotselleri
300g vitkål
1 dl majonnäs
1 dl cremefraiche 40%
1-2 msk finriven pepparrot
salt och peppar
Skala och riv selleri på en fin skiva. Strimla vitkål tunt. Blanda med majonnäs, pepparrot, salt och peppar. Vänd ner cremefraiche som sista moment.
Lingonketchup
Klart vi ska använda våra lingon istället. Vi har gott om dem och de har en fantastisk, läskande syra. Den här såsen håller länge i kylen, 1 månad burar jag säja, men jag har hållit den över 2 månader utan problem i min egen kyl. Gör en rejäl laddning så klarar ni grillsäsongen.
2 dl lingon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 msk äppelcidervinäger
1 dl socker
1 msk torkad timjan
0,5 dl olja
————————————
Smaksättning:
3 msk teriaykisås
2-3tsk hickory rökkrydda.
Skala och skär löken i större bitar. Blanda med vitlök, lingon, socker, vinäger och timjan i en kastrull. Låt sjuda 3-5 minuter, mixa till en slät sås i matberedare eller med stavmixer tillsammans med olja. Låt svalna.
Detta är grundreceptet på ketchupen. Vill ni krydda upp den som vi åt den på Wermlands brygghus, lite mer som barbequesås, smaksätter ni med Hickory rökkrydda och teriyakisås.