Etikettfotografier

Vi får många frågor om fotografierna på våra bilder. Därför börjar vi nu samla berättelserna om dem här. Alla fotografier är från Kristinehamn med omnejd. Många har vi köpt från Kristinehamns Bildarkiv – som gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa oss finna rätt bilder!

vinternyhetFotografiet på Wermlands Vinter är från en slädfärd. Det är troligen kassör Nyqvist, Ansgarii- Posten, som skjutsas från Sanna Herrgård till något viktigt möte på stan.

Sanna Herrgård låg i kvarteret Dromedaren på Sannagatan i Kristinehamn.

Lista över dagligvarubutiker som säljer Wermlands Vinter 3,5% (från allhelgonahelgen).

 

 

fotoipaFotografiet på Wermlands IPA är förmodligen från norra Vänern, eller möjligen från sjön Skagern, i Kristinehamn.

Troligen en sommarutflykt och kanske t om en söndagsutflykt eftersom det är en grupp med kvinnor. Dock finns ingen detaljerad information om tillfället då bilden togs, men sommar utstrålar den!

 

.

 

fotolattolenFotografiet på Wermlands Lättöl är från en kolmila någonstans i Kristinehamn. Kolaren hade ett hårt jobb och var tvungen att vakta milorna dag och natt. Arbetet skedde främst vintertid.

Kolet användes vid järnhanteringen som på 1700- och 1800-talet gjorde Kristinehamn till ett viktig ekonomiskt centrum.

 

 

fotopremiarFotografiet på Wermlands Premiärbrygd är från köket på något finare bruk i trakten runt Kristinehamn.

Under storhetstiden då järnet fraktades ut i världen med båt från Kristinehamn så fanns över 100 järnbruk i Värmland. På många av dessa levde man ett rikt kulturellt liv både vad gällde mat och konst.

 

 

fotoaleFotografiet på Wermlands Ale är från en smedja någonstans i Kristinehamn.

Arbetsmiljön var lite annan på denna tid. Även arbetskläder och verktyg. Smederna var många och viktiga och hade mycket att göra. På dörren syns den tidens klotter.

Hela etiketten har en alldeles egen historia som t om hörsammades på TV4 inför lanseringen på Systembolaget den 1 oktober 2013. Läs mer om “Etikettsbrottet“.

 

kaffestoutetikettFotografiet på Wermlands Kaffestout är från en fikastund på Tivoliholmen, en av öarna längs Vålösundet i Kristinehamn. Förr i tiden fanns en populär restaurang på holmen. Notera också att den lila färgen är just Löfbergs speciella lila färg – som vi får använda tack vare samarbetet kring produktionen av denna öl.

Ryktet säger att roddarna inte tog betalt för att ro gästerna till holmen, däremot var det mycket dyrt att bli rodd tillbaka…

 

 

 

lagerfyrkantig

Fotografiet på Wermlands Lager är från Sannabryggeriet vid Sannagatan på Djurgården i Kristinehamn. Bryggmästaren granskar ölen med ett levande ljus för färgen, och smakar den självklart också. På Sannabryggeriet bryggdes Sanna Pilsner och Sanna Lager fram till 1957 då bryggeriet köptes upp av Pripps och sedan lades ned.

 

 

 

Fotografiet på Lusaskens Brown Ale är från den gamla hamnen i Kristinehamn. Här låg skeppen i väntan på det åtråvärda järnet. Husen på bilden finns kvar än idag och två av tre fanns på den tid då Kristinehamn fick sitt smeknamn Lusasken. Bakgrunden är en fin historia om socialt ansvar vid en tid då vi inte hade särskilt många skyddsnät. Vill du veta mer – läs här.