Tillåt gårdsförsäljning!

Den 26 april tog riksdagen beslut om att ge regeringen i uppdrag att utreda gårdsförsäljning i Sverige! Det är ett stort kliv för Sveriges, just nu, mest växande bransch! Vi ser fram emot nästa steg.

Följande debattartikel skickade vi till media vecka 16 och vi är glada att flera valt att publicera den. Om du inte haft möjlighet att läsa den i din lokala tidning så följer den här:

TILLÅT GÅRDSFÖRSÄLJNING – ta chansen nu riksdagen!
Om några dagar har våra rikstdagsledamöter en unik möjlighet att underlätta för en ny och snabbt växande bransch – den svenska dryckesindustrin. Den 26 april väntas riksdagen ta ställning till de motioner som förespråkar en gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker från lokala producenter – något som finns i alla andra EU-länder.

Idag finns över 300 bryggerier i Sverige med stark lokal förankring som kan möta konsumentens nyfikenhet och vilja att handla lokalt och hantverksmässigt. På köpet har över tusen nya jobb skapats, enligt en aktuell rapport från LRF. Den bästa möjlighet vi bryggare har att träffa svenska konsumenter är genom bryggeribesök, där vi berättar om den mångtusenåriga traditionen som ligger bakom ölbryggning och vilka processer och råvaror som ger upphov till särskilda karaktärsdrag. Konsumenten kan få en helhetsupplevelse genom att också kunna köpa med sig några flaskor. Det skulle ge ett enormt mervärde och locka fler att intressera sig för vad som hamnar på bordet och i glasen. En gårdsförsäljning är viktig för att bygga våra varumärken och marknadsföra våra produkter, både till konsumenter och återförsäljare.

Vi kan som små producenter bara se på när stora kvantiteter svensktillverkad öl förs ut ur Sverige, för att snabbt komma tillbaka bakvägen genom gränshandel. Något som bara gynnar kriminalitet och en helt okontrollerad alkoholförsäljning. Däremot får vi inte ens sälja marginella kvantiteter från våra gårdar och bryggerier. Det vi producerar äventyrar varken folkhälsan eller Systembolaget. Den sammanlagda produktionen bland landets mindre oberoende bryggerier är bara några få procent av Systembolagets försäljning av starköl.

Branschen kan, tillsammans med Systembolaget och riksdagen, ta fram en genomtänkt grund för gårdsförsäljning som gynnar konsumenter, turismen och glesbygdens näringslivsutveckling. Finland har visat att det inom EU går att ha kvar ett försäljningsmonopol för alkohol och samtidigt tillåta en kontrollerad gårdsförsäljning som nu inkluderar hantverksöl.

Riksdagen har nu chansen att låta Sverige, som sista land i EU, tillåta gårdsförsäljning! Ta den!

Hans Skan