Öl till julmaten – tips

Vår allra främsta julöl är vår mörka ale, Wermlands Vinter (starköl, mörk ale) och Wermlands Julöl 2,2% (mörk lättöl). Utöver det gör vi en gammaldags julmust med måttlig sötma och kolsyra, Wermlands Julmust.  

Ett julbord kräver minst en ljus och en mörk dryck. Och då kan man välja alkoholfri dryck, folköl eller starköl – eller en blandning.

Ett julbord är också ett ypperligt tillfälle att prova flera olika sorters öl. Här följer lite tips.

Julbord och öl

Ett idealiskt upplägg för julbord är ju att göra som förr i tiden – ta gott om tid på sig, njuta av varje del av julbordet i tur och ordning – och då också tillåta sig att växla dryck någon/några gånger. Man kan med fördel ställa fram flera sorters öl på bordet i ett 6-pack (säljs av oss).

Enligt tradition består ju julbordet av många turer (helst sju!):

Första turen är traditionellt sill och ägg. Sill kräver helst en lager, såsom Wermlands Lager, HELLES, en pilsner som Wermlands Pilsner eller en ale med låg beska. 

Andra turen är fisk. Löjrom och laxar passar till lager men även till en ale med en del beska såsom APA.  

Tredje turen är kallskuret med skinka och leverpastejer. Till julskinkan passar en besk öl eftersom sälta sänker beskan. Wermlands IPA har kraftig beska. 

Till lutfisken passar en brown ale såsom Wermlands Vinter  

Fjärde turen är det varma. Till revbensspjället, den varma maten och feta korvarna gör sig en mörkare ale fint, såsom Wermlands Vinter . Den är också god till Janssons frestelse. Till köttbullarna passar Wermlands Lager.

Femte turen är ostar. Mörka öl passar också galant till hårda ostar. Wermlands Vinter  kan med fördel sparas och njutas till mögelost och godisbordets chokladfudge (det sistnämnda hör till sjunde turen). Till smakrika hårda ostar passar en Wermlands IPA eller en Wermlands Lager. Den som gillar fruktig beska kan även prova Wermland SWIPA till hårdostar, eller Wermlands Väner IPA som är en fruktig folköl.

Sjätte turen är desserterna. En chokladtårta eller brownies utan bitterhet passar både till en porter eller stout och således även med Wermlands Kaffestout.

Sjunde och sista turen är godisbordet och då kan man fortsätta att njuta av mörka öl såsom Wermlands Vinter och Wermlands Kaffestout. Även till nötter passar Wermlands Vinter finfint. Och där var julbordet slut:)

De som kör bil kan med fördel dricka Wermlands Alkoholfria 0,5% (en alkoholfri lager utan beska), Wermlands Bruksöl 2,2% (en lättöl av ale-typ med fin beska) Wermlands Julöl 2,2 (en mörk folkölsale) eller Wermlands Julmust (en gammaldags must som är mindre söt och har måttlig kolsyra och som passar fint istället för mörk öl.)

Wermlands Lager och Wermlands Bruksöl 2,2% (lättöl) passar bra till sillen.