Öl till julmaten – tips

julmatVår allra främsta julöl är vår mörka ale, Wermlands Vinter. Den finns både som starköl (6,5%) och som folköl (3,5%). Starkölen säljs på Systembolagets Privatimport (se hur du beställer här. Folkölen finns på välsorterade dagligvarubutiker och delikatessbutiker från Ängelholm till Hudiksvall, se den kompletta listan.

Ett julbord kräver minst en ljus och en mörk öl.

Ett julbord är också ett ypperligt tillfälle att prova flera olika sorters öl. Här följer lite tips.

Julbord och öl

Ett idealiskt upplägg för julbord är ju att göra som förr i tiden – ta gott om tid på sig, njuta av varje del av julbordet i tur och ordning – och då också tillåta sig att växla dryck någon/några gånger. Man kan med fördel ställa fram flera sorters öl på bordet i ett 6-pack, antingen av papp eller trä.

Enligt tradition består ju julbordet av många turer (helst sju!):

Första turen är traditionellt sill och ägg. Sill kräver helst en lager, såsom Wermlands Lager, eller en ale med låg beska. Inlagd strömming passar till exempel till Wermlands Ale.

Andra turen är fisk. Löjrom och laxar passar till lager men även till en ale med mindre uttalad beska som Wermlands Ale

Tredje turen är kallskuret med skinka och leverpastejer. Till julskinkan passar en besk öl eftersom sälta sänker beskan. Wermlands IPA har kraftig beska.

Fjärde turen är det varma. Till revbensspjället och den varma maten gör sig en mörkare ale fint, såsom Wermlands Vinter. Den är också god till Janssons frestelse.

Femte turen är ostar. Mörka öl passar också galant till hårda ostar, Wermlands Vinter kan med fördel sparas och njutas till mögelost och godisbordets chokladfudge (det sistnämnda hör till sjunde turen). Till smakrika hårda ostar passar en Wermlands IPA eller en Wermlands Lager. Den som gillar fruktig beska kan även prova Wermland SWIPA till hårdostar.

Sjätte turen är desserterna. En chokladtårta eller brownies utan bitterhet passar både till en porter eller stout och således även med Wermlands Kaffestout.

Sjunde och sista turen är godisbordet och då kan man fortsätta att njuta av mörka öl såsom Wermlands Vinter och Wermlands KaffestoutOch där var julbordet slut:)

De som kör bil kan med fördel dricka Wermlands Lättöl.