Dryck till julmaten – tips

En ljus och en mörk dryck behövs till julbordet. Med eller utan alkohol.

Vår allra främsta julöl är vår mörka ale, Wermlands Brown Ale (starköl, mörk ale). Utöver det gör vi en gammaldags julmust med måttlig sötma och kolsyra, Wermlands Julmust.  

Ett julbord kräver minst en ljus och en mörk dryck. Och då kan man välja alkoholfri dryck, folköl eller starköl – eller en blandning.

Ett julbord är också ett ypperligt tillfälle att prova flera olika sorters öl. Här följer lite tips.

Före julbordet kan det passa med en Gin & Tonic, blanda den gärna på Wermlands Skogsgin (med toner av enbär, lingon och granskott). Använd en neutral tonic, eller en tonic med smak av lingon eller granskott. Garnera med frysta lingon för att optimera tonerna från skogen.

Dryck till julbordet 2023

Ett idealiskt upplägg för julbord är ju att göra som förr i tiden – ta gott om tid på sig, njuta av varje del av julbordet i tur och ordning – och då också tillåta sig att växla dryck någon/några gånger. Man kan med fördel ställa fram flera sorters öl på bordet i ett 6-pack (säljs av oss).

Enligt tradition består ju julbordet av många turer (helst sju!):

Första turen är traditionellt sill och ägg. Sill kräver helst en lager, såsom Wermlands Lager  eller en pilsner såsom Wermlands Pilsner.  Till ägg passar Wermlands Hefe-Weissbier.

Andra turen är fisk. Löjrom och laxar passar till lager men även till en ale med en del beska såsom Wermlands Pale Ale.  

Tredje turen är kallskuret med skinka, vilt och leverpastejer. Till julskinkan passar en besk öl eftersom sälta sänker beskan. Wermlands IPA har kraftig beska, Wermlands Lager  har också lite beska och kan passa. 

Till lutfisken passar en brown ale såsom Wermlands Brown Ale.  

Fjärde turen är det varma. Till revbensspjället, den varma maten och feta korvarna gör sig en mörkare ale fint, såsom Wermlands Brown Ale . Den är också god till Janssons frestelse. Till köttbullarna passar Wermlands Lager .

Femte turen är ostar. Mörka öl passar också galant till hårda ostar. Wermlands Brown Ale  kan med fördel sparas och njutas till mögelost och godisbordets chokladfudge (det sistnämnda hör till sjunde turen). Till smakrika hårda ostar passar en Wermlands IPA eller en Wermlands Lager. Den som gillar fruktig beska kan även prova Wermland SWIPA till hårdostar.

Sjätte turen är desserterna. En chokladtårta eller brownies utan bitterhet passar till Wermlands Brown Ale.

Sjunde och sista turen är godisbordet och då kan man fortsätta att njuta av mörka öl såsom Wermlands Brown Ale. Även till nötter passar Wermlands Brown Ale finfint. Och där var julbordet slut:)

De som kör bil kan med fördel dricka Wermlands Alkoholfria 0,5% (en alkoholfri lager utan beska), Wermlands Bruksöl 2,2% (en lättöl av ale-typ med fin beska) eller Wermlands Julmust (en gammaldags must som är mindre söt och har måttlig kolsyra och som passar fint istället för mörk öl.)